<Home

10 weken zwanger

10 weken zwanger: ontwikkeling van je kindje

10 weken zwanger: in week 10  zit je in het eerste trimester van je zwangerschap van je zwangerschap groeit je kindje snel. Alhoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer twee centimeter lang en vijf gram, zit alles er al op en aan! De belangrijkste organen zijn aangelegd en liggen inmiddels op hun plaats. Vanaf nu moeten deze zich nu alleen nog verder ontwikkelen en groeien. Het hoofdje van je kindje groei nu erg snel om ruimte te maken voor de hersenen. De oorschelpen zijn nu zichtbaar en soms zie je zelfs al wat haar. Ook de vingers en teentjes zijn al te zien maar zitten nog wel met huidvliezen aan elkaar. Deze vliezen verdwijnen de komende tijd waardoor de tenen en vingers los komen. Ook de ‘staart’ waardoor je kindje op een kikkervisje leek, verdwijnt. Het wordt nu echt een mini-mensje!

De kaak van je kindje met de bobbeltjes waar de melktanden moeten komen, zit al op zijn plek. Het hartje van je kindje klopt snel, ongeveer met 150 slagen per minuut! Nu je tien weken zwanger bent, beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen al kun je nu nog niet zien of je een jongen of een meisje krijgt. De spieren van je kindje zijn nu zo ver ontwikkeld, dat zijn armen en benen met kleine schokjes in beweging komen. Je kunt dit echter nog niet voelen.

Kraamzorg

Als je een hartje hebt zien kloppen, is het een goed moment om je in kraamzorg te verdiepen. We raden je aan om rond de twaalfde week van je zwangerschap kraamzorg aan te gaan vragen. Eerder mag natuurlijk ook. Standaard heb je vanuit de basisverzekering recht op 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Kraamzorg Het Groene Kruis geeft volledige zorg en zorgt voor een ontspannen kraamtijd. Vraag snel en eenvoudig kraamzorg aan via onze website.

10 weken zwanger: ontwikkelingen bij de moeder

Je kunt het warmer hebben dan normaal in deze fase van de zwangerschap omdat de hoeveelheid bloed toeneemt. Je baarmoeder heeft nu de grootte van een sinaasappel en je zult merken dat je kleding wat strakker gaat zitten. Helaas is in week 10 het hormoon HCG op zijn hoogst met als resultaat dat je in deze fase het meeste last kunt hebben van zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid. Maar goed nieuws: na deze week nemen de klachten vaak weer langzaam af en je krijg je wat meer van je energie terug. Je mag nu stoppen met het slikken van foliumzuur. Dit omdat de hersentjes en het ruggenmerg nu zijn aangelegd. Multivitaminen met foliumzuur kun je tot het einde van de zwangerschap blijven gebruiken.

10 weken zwanger

Bandenpijn bij 10 weken zwanger

Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder waardoor de banden van je baarmoeder opgerekt worden. Resultaat: bandenpijn, een stekende pijn die kan uitstralen naar onderrug, vagina en/of schaamlippen. Een vervelend gevoel maar je kunt gerust zijn: bandenpijn is normaal en niet gevaarlijk voor jou of je kindje. Wanneer je plotselinge of intensieve bewegingen maakt zoals niezen of bukken, kun je bandenpijn met name voelen. Helaas kun je bandenpijn niet voorkomen maar wel verzachten door bijvoorbeeld een warme douche. Vermijd ook vooral intensieve bewegingen zoals bukken en tillen en zorg voor een rechte houding.

Verstopt gevoel en constipatie bij 10 weken zwanger

Veel zwangere vrouwen hebben last van obstipatie of constipatie. Je darmen werken langzamer zodat zowel je kindje als jij voedingsstoffen goed kunnen opnemen. Eet vooral veel vezels en drink veel water. Ook bewegen helpt bij obstipatie. Heb je erg veel last? Neem dan contact op met je huisarts.

De verloskundige

Tussen de acht en 10 weken zwangerschap, krijg je vaak de eerste afspraak bij de verloskundige. Tussen de 10 en 12 weken zwangerschap is de termijnecho om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Je weet dan ook de uitgerekende datum. Tijdens deze echo kijkt de verloskundige ook of het hartje van het kindje goed klopt. Bijzonder om je kindje voor het eerste op een schermpje te kunnen zien!

Tips en regelzaken bij 10 weken zwanger

  • Maak een afspraak met je verloskundige voor de termijnecho
  • Bespreek met je verloskundige de prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
  • Regel indien nodig tijdig kinderopvang voor als je weer wilt gaan werken na je zwangerschap; veel kinderopvangorganisaties hebben wachtlijsten.
  • Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.
  • Heb je thuis een kat? Let er dan op dat je de kattenbak met handschoenen schoon maakt, anders heb je kans op een toxoplasmose infectie. Ook bij tuinieren kun je deze infectie oplopen. Draag bij tuinieren dus ook handschoenen. Een toxoplasmose infectie kan vroeg in de zwangerschap leiden tot een miskraam. Kijk voor meer informatie over een toxoplasme infectie op de website van het RIVM.
  • Check wat je straks allemaal nodig hebt voor je kindje. We hebben een handige babyuizet checklist voor je.
  • Pak vooral je rust waar dat kan.

Benieuwd naar de volgende week van je zwangerschap: lees dan snel verder op de pagina 11 weken zwanger.

Wat onze klanten zeggen

  • Noah

    “Daar kwam dan de laatste kraamdag… lieve Marilyn wat een geweldige laatste kraamweek hebben...”

    - Trotse ouders van Noah

  • Elise

    “Saskia heeft ons ontzettend goed begeleid de eerste week met onze lieve dochter. Wat...”

    - Trotse ouders van Elise

  • Bo

    “Wij hebben een enorm fijne kraamtijd gehad met Auktje! Een hele gezellige week, waarin...”

    - Trotse ouders van Bo