<Wat is kraamzorg?

Taken van de kraamverzorgende

Wat zijn de taken van de kraamverzorgende?

Voor en tijdens de bevalling

  • Wanneer je thuis bevalt, ondersteunt de kraamverzorgende de verloskundige of huisarts tijdens de bevalling. Meteen na de bevalling verzorgt ze jou en jullie baby. Zo zorgt zij voor een goede start voor jou en je gezin. De kraamverzorgende heeft een medische achtergrond. Die medische zorg is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van haar taken.
  • Om de zorg te kunnen geven zoals jij dit graag wilt, gaat de kraamverzorgende met jou en je eventuele partner in gesprek over hoe de kraamtijd er uit gaat zien. Het moet immers een onvergetelijke tijd worden. Al ingeschreven voor onze kraamzorg? Dat kan snel een eenvoudig op deze website.

Na de bevalling

  • De kraamverzorgende houdt, na de bevalling, de gezondheid van jou en jullie baby nauwlettend in de gaten. Zij legt de dagelijkse medische controles vast in het Zorgdossier, dat ter informatie dient voor de verloskundige en/of de huisarts. De kraamverzorgende heeft een belangrijke signaleringsfunctie: wanneer iets niet goed gaat, ziet zij dat. Ze komt dan meteen in actie en overlegt met jou en je verloskundige en/of huisarts over eventuele problemen.
  • De kraamverzorgende verzorgt jou en jullie baby en ze leert jou en je eventuele partner hoe je je baby het beste kunt verzorgen. Onze kraamverzorgende begeleidt jullie graag bij deze ontwikkelingsgerichte zorg om de hechting tussen jullie en de baby te bevorderen. Ook eventuele broertjes en zusjes worden hierbij betrokken. De kraamverzorgende is er voor het hele gezin.

Huishoudelijke taken

  • Binnen de kerntaken van kraamzorg valt ook zorg voor een goede hygiëne ter voorkoming van infecties. Daarom verschoont de kraamverzorgende regelmatig jullie bed en het wiegje van jullie baby. Ook de dagelijkse schoonmaak van het toilet, douche en eventueel bad vallen onder deze noemer.
  • Om de kraamvrouw rust te geven voor herstel en tijd voor haar baby, neemt de kraamverzorgende, in overleg met het gezin, ook een aantal huishoudelijke taken over. Je kunt hierbij denken aan stofzuigen en het afnemen van stof in jullie kamer en de babykamer alsook de was.

Ondersteuning en voeding

  • De kraamverzorgende geeft jullie advies en informatie over alles wat bij de kraamtijd komt kijken. Ook biedt ze emotionele steun, indien nodig. Als leidraad gebruikt ze onze Zorgwijzer. Belangrijk is dat de wensen van het gezin, tijdens de hele kraamweek, voorop staan.
  • Voor het herstel na de bevalling is gezonde voeding heel belangrijk. Ook op dit gebied kun je ondersteuning van de kraamverzorgende verwachten. Denk hierbij aan je dagelijkse portie fruit en een gezonde lunch.

Voorlichting, tips en adviezen

  • De kraamverzorgende wordt continue bijgeschoold en getraind. Zo is ze altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in haar vakgebied. De kraamverzorgende geeft voorlichting, tips en adviezen over babyverzorging, borst- en flesvoeding. Ze helpt je met het geven van borstvoeding en/of flesvoeding aan jullie kindje. Heb je meer vragen over borstvoeding? Dan kun je daarnaast terecht bij onze lactatiekundigen en borstvoedingscoaches vanuit ons Borstvoeding Expertisecentrum.

Uiteraard staan de wensen van jullie voorop! Wij geven volledige zorg en streven naar één kraamtopper tijdens je kraamtijd.

Taken van de kraamverzorgende

 

Referenties

Wij hebben een super kraamzorgweek gehad, zelfs met een wissel van de wacht. Alles is in overleg gedaan met ons. We kijken terug op een fijne en juist heel gezellige kraamweek. Er is goed naar ons geluisterd. Juist de positieve benadering en complimenten die je krijgt als kersverse ouders, zorgen…

Wat onze klanten zeggen

  • Riv

    “Ontzettend leuke dagen gehad eerst met Bonnie en toen met Angela! Beide zeer gezellig...”

    - Trotse ouders van Riv

  • Sanne

    “Wij waren het keuzegezin en hebben een erg fijne kraamweek gehad met en dankzij...”

    - Trotse ouders van Sanne

  • Josephien

    “We hadden aan Jasmijn een heel fijne hulp! Ze paste zich echt aan aan...”

    - Trotse ouders van Josephien