<Borstvoeding Expertisecentrum

Borstvoeding en werken

De Wereld Gezondheid Organisatie adviseert om je kindje een half jaar uitsluitend borstvoeding te geven om optimaal gebruik te maken van de gezondheidsvoordelen voor moeder en kind. Borstvoeding en werken is uiteraard mogelijk.  Misschien is het mogelijk je kindje zelf te blijven voeden tijdens je werkdagen wanneer de opvang vlak bij je werk zit of wanneer je kindje naar je toegebracht kan worden. Is dit niet het geval dan heb je de mogelijkheid om te gaan kolven. Of je nu borstvoeding blijft geven tijdens het werk of als je van plan bent te gaan kolven, het is belangrijk dat je van tevoren je werkgever en collega’s informeert dat je borstvoeding gaat combineren met werk. Dit is ook wettelijk verplicht. Je werkgever kan hierdoor op tijd nadenken over de benodigde maatregelen. Bovendien snappen je collega`s vervolgens waarom jij je af en toe even terugtrekt of de deur uitgaat. Natuurlijk moet je werkgever op de hoogte zijn van de rechten die je hebt.

Rechten borstvoeding en werken

In de wet zijn allerlei regels opgenomen waar je werkgever zich aan moet houden, zodat jij de tijd hebt om na je bevallingsverlof een rustige start te maken. De regels zijn ook te vinden in het Arbeidsomstandighedenbesluit en in de Arbeidstijdenwet:

  • De eerste 6 maanden na de bevalling mag je een uur extra pauze nemen, of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft. Je hoeft ook geen onregelmatige diensten of nachtdiensten te draaien.
  • Wanneer je borstvoeding geeft, moet je werkgever extra aandacht aan de veiligheid van je werkplek besteden. Als je met gevaarlijke stoffen werkt of gevaarlijk werk doet, dan moet hij je werk aan (laten) passen. Ook kun je je werktijden aan laten passen.
  • Tot je kind 9 maanden is, mag je borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Je mag hiervoor extra pauze nemen. De tijd die je besteedt aan borstvoeding geven of kolven krijg je doorbetaald, tot maximaal een kwart van de werktijd. De extra tijd voor voeden of kolven kun je ook aan het begin of eind van de werkdag gebruiken.
  • Heb je meer tijd nodig, ga dan in overleg met je werkgever of je (onbetaald) extra tijd kunt krijgen.
  • De werkgever is verplicht om een schone, afsluitbare ruimte beschikbaar te stellen. Je moet dus altijd ergens ongestoord kunnen kolven of voeden.

Borstvoeding en werk

Borstvoeding en werken: tips voor het combineren van kolven en werk

  • Kolven is een vaardigheid die je moet leren. Je kunt beginnen met kolven als de borstvoeding goed loopt, meestal is dit ergens tussen de vier en zes weken na de bevalling. Neem de tijd om te wennen aan het kolven. Het kan voorkomen dat het niet gelijk lukt, probeer het later dan nog eens.
  • Jij moet wennen aan het kolven maar ook je kindje moet wennen aan het drinken uit een fles. Wanneer je oefent met kolven, kun je vervolgens kleine beetjes gekolfde melk met de fles aan je kindje geven om te oefenen. Doe dit alleen als je kindje goed aan de borst drinkt. Is dit niet het geval wacht dan nog even met de fles aanbieden.
  • Maak het je gemakkelijk tijdens het kolven. Het is belangrijk dat je ontspannen kunt kolven/ Wanneer je gespannen bent, gaat het kolven veel lastiger.
  • Zie kolven niet alleen als een moment waarop je iets moet, maar gebruik het ook om even te ontspannen en rust in te bouwen. Neem zelf ook iets te eten en te drinken.
  • Het werken vraagt extra energie van jou waardoor je borstvoeding tijdelijk iets terug kan lopen. Leg je kindje zo vaak mogelijk aan als je thuis bent, dat helpt de borstvoeding op peil te houden.
  • Je kunt een klein voorraadje moedermelk opbouwen in de vriezer voordat je weer aan het werk gaat.

Welke kolf is geschikt?
De beste kolf bestaat niet, kies een kolf die het beste bij jou situatie past. Dit is mede afhankelijk van hoe vaak je moet kolven, elke dag, hoe vaak per dag etc. Koop nog geen kolf in je zwangerschap, je weet immers nog niet hoe de borstvoeding gaat lopen en welke kolf het beste bij jouw situatie past. Koop geen tweedehandsapparaat in verband met hygiëne. Ook weet je bij een tweedehandsapparaat niet of het apparaat nog goed werkt en hoe lang het nog mee kan.

Moedermelk bewaren

Afgekolfde verse moedermelk kan het beste in het midden van een schone koelkast bewaard worden. Liever niet in de deur, daar wordt de melk blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Wanneer je gekolfde melk moet vervoeren, raden we je aan om hiervoor een koeltas met koelelementen te gebruiken. Hieronder een handig schema voor het bewaren van de afgekolfde moedermelk:

Het bewaren van afgekolfde moedermelk Plaats Maximaal
Verse moedermelk kamertemperatuur 6 – 10 uur
Verse moedermelk koelkast (niet in de deur) maximaal 72 uur
Moedermelk vriesvak koelkast tot 2 weken
Moedermelk diepvriezer -18°C 3 – 4 maanden
Moedermelk vrieskist 6 maanden
Ontdooide moedermelk koelkast 24 uur

 

Ontdooien en opwarmen van moedermelk:

  • Laat de melk langzaam ontdooien in de koelkast.
  • Ontdooi de voeding niet onder een hete kraan, het water uit de kraan mag niet warmer zijn dan 37 °C.
  • Vries ontdooide moedermelk niet opnieuw in.

Verwarm de moedermelk tot drinktemperatuur. Dit is ongeveer 35 °C. Moedermelk kun je beter niet in de magnetron verwarmen, bepaalde antistoffen gaan verloren als de temperstuur boven de 35 °C komt. Bovendien ontstaan bij opwarmen in de magnetron vaak hotspots die veel warmer zijn dan 35 °C. Het is beter om moedermelk au bain-marie of in de flessenwarmer langzaam te verwarmen. Zwenk de moedermelk tijdens het opwarmen zo nu en dan zodat de melk op alle plekken geleidelijk verwarmd wordt.

Wanneer het niet lukt

Wanneer het kolven niet goed lukt of je tegen andere dingen aanloopt, neem dan contact op met het Borstvoeding Expertisecentrum, wij helpen je graag verder. Naast het verhuren en verkopen van kolven en andere borstvoeding hulpmiddelen, bieden wij de mogelijkheid van een kolfconsult. Tijdens het kolfconsult bespreken we jouw individuele situatie en heb je de mogelijkheid om je vragen te stellen rondom het kolven en voeden met de fles.

Wat onze klanten zeggen

  • Noah

    “Daar kwam dan de laatste kraamdag… lieve Marilyn wat een geweldige laatste kraamweek hebben...”

    - Trotse ouders van Noah

  • Elise

    “Saskia heeft ons ontzettend goed begeleid de eerste week met onze lieve dochter. Wat...”

    - Trotse ouders van Elise

  • Bo

    “Wij hebben een enorm fijne kraamtijd gehad met Auktje! Een hele gezellige week, waarin...”

    - Trotse ouders van Bo