Uit diverse onderzoeken (zie literatuurverwijzing onderaan deze pagina), blijkt dat je als borstvoedende moeder mogelijk rekening moet houden met veranderingen in je melkproductie en/of melksamenstelling ten gevolge van het vasten tijdens de ramadan. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat vasten nauwelijks of geen effect heeft op de samenstelling van de moedermelk. Mogelijk spelen er naast het vasten ook verschillen in de persoonlijke omstandigheden mee. Het is overigens niet bekend of de mogelijk veranderde samenstelling van de melk ook invloed heeft op de gezondheid van je kindje. Moedermelk blijft dan ook de beste melk die je kindje kan krijgen, ook tijdens het vasten.
Wanneer je moslima bent, heb je tijdens de ramadan de plicht om te vasten. Je eet of drinkt dan niet in de uren tussen zonsopgang en zonsondergang. In de uren na zonsondergang wordt wel gegeten en gedronken. Wanneer je borstvoeding geeft, zijn er redenen om niet te vasten tijdens de Ramadan. Dit is in die gevallen waarin de vrouw vreest voor zichzelf of voor haar kind. Ook in de eerste dagen/weken na de bevalling (zo lang je nog bloed verliest), hoeft een vrouw niet te vasten. Wel moet ze op een ander moment de gemiste vastendagen inhalen. Dit inhalen is vaak veel moeilijker om vol te houden, omdat je dan in je eentje vast buiten de Ramadan om. Soms wordt er ook een andere manier van compenseren gevraagd.
Wanneer je als borstvoedende moeder op lange, hete zomerdagen vocht maar ook voeding nodig hebt, dan kun je op die dagen ervoor kiezen niet te vasten en deze dagen op een later moment inhalen. Wanneer je ervoor kiest om wel te vasten, houd dan rekening met bijwerkingen; je blijft via de borstvoeding vocht en energie leveren die je zelf op dat moment niet via de voeding en drinken binnenkrijgt. Hierdoor kun je last van hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid krijgen.
Wanneer de Ramadan in de (vroege) zomer valt, is de periode dat je wel mag eten en drinken relatief kort. Hierdoor heb je weinig tijd om de benodigde energie en vocht tot je te nemen. Het is dan ook goed om in de periode dat je wel mag eten en drinken dit ook te doen en vooral ook je vocht goed aan te vullen.
De verantwoordelijkheid voor het al dan niet vasten en het inhalen van vastendagen ligt bij de moeder. Zij is de enige die kan bepalen of vasten een optie is voor haar en haar kind, tijdens de Ramadan maar ook daarna.
Ben je moslima, geef je borstvoeding , vast je tijdens de Ramadan (of niet) en heb je vragen op het gebied van de borstvoeding? Schroom dan niet om contact op te nemen met het Borstvoeding Expertisecentrum van Kraamzorg Het Groene Kruis.
Literatuurverwijzing