<Borstvoeding

Tips en adviezen borstvoeding

Hieronder geven we je in het kort wat handige tips en adviezen over de borstvoeding. Natuurlijk kun je altijd terecht bij je Lactatiekundige. Zij denkt graag met je mee of komt bij je thuis om je te ondersteunen.

Huid op huid contact bij aanlegproblemen

Wanneer je baby (na de bevalling) geen zin heeft om te drinken, boos, suf, misselijk of ziek is, is het advies: huid op huid contact met je baby. Leg je blote baby op je ontblote borsten. Hierdoor kunnen jij en je baby ontspannen en is het een stimulans voor het op gang komen van de borstvoeding. Het blote huid op huid contact versterkt de instincten en reflexen van je baby waardoor je baby rustiger wordt en waarschijnlijk zelf op zoek gaat naar je borst.

Niet willen drinken op een bepaald tijdstip

Soms ligt je baby in een diepe slaap en heeft het geen zin om te drinken op een door jou bedacht tijdstip. Laat je baby nog even slapen en probeer het later weer. Baby`s drinken niet volgens een vast ritme. Soms willen ze vaak achter elkaar drinken, of laten ze een langere tijd tussen de voedingen.

Steeds willen drinken, onrustige baby

Baby`s drinken niet alleen aan de borst om melk te drinken. Wanneer ze last van krampjes hebben of als er iets anders dwars zit, zoeken ze vaak troost aan de borst. Je kunt met een gerust hart de borst geven.

Kindje aan de borst - Kraamzorg Het Groene Kruis

Clusteren

Baby`s drinken niet volgens een bepaald ritme. Soms zit er een langere periode tussen het voeden en soms drinken ze snel achter elkaar. Twijfel niet aan je borstvoeding. Het lijkt een beetje op hamsteren, vaak kleine beetjes drinken om vervolgens in een diepe slaap te vallen is heel normaal voor een baby.

Spugen

Geeft je baby melk terug na het voeden? Wanneer dit kleine beetjes zijn hoef je je geen zorgen te maken. Vaak wil je baby daarna weer drinken. Spuugt je baby in een grote boog, meerdere malen per dag, neem dan contact op met je lactatiekundige of huisarts.

Pijn bij het voeden

Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Wanneer je baby begint met drinken, kan je borst gevoelig zijn. Daarna zakt het af. Blijft de pijn? Haal dan je baby van de borst en kijk of je het aanleggen kunt verbeteren. Helpt dit niet, neem dan contact op met je lactatiekundige. Zij kan je verder helpen.

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie die zowel bij de moeder als de baby kan voorkomen.

Mogelijke symptomen moeder: Pijn aan de tepels of in de borst, tijdens het voeden of tussen het voeden door. Jeukende of brandende tepels die er roze, rood, glimmend, wit en/of schilferig uit kunnen zien of bedekt zijn met uitslag en kleine blaartjes. Soms is niets te zien maar ervaart de moeder wel pijn.

Mogelijke symptomen baby: Witte, crème-achtige plekken of stippen aan de binnenkant van de mond, wangen of tong. Weigeren van de borst, moeilijk aanhappen, onrustig drinken of vaak los laten tijdens het drinken. Het maken van klikgeluiden tijdens het drinken. Veel onrust en winderigheid. Soms heeft de baby geen zichtbare symptomen. Wanneer er spruw is geconstateerd, is het raadzaam zowel moeder en baby gelijktijdig te behandelen met medicatie. Neem hiervoor contact op met je lactatiekundige of huisarts.

Tepelkloven

Een tepel waar een schaafplek, roofje (korstje van een wond) of een sneetje op zit.

Symptomen: Pijn, bloed. Kijk of het aanleggen goed gaat en vraag een lactatiekundige om mee te kijken bij een voeding.

Melkblaar

Een witte of heldere blaar op de tepel

Symptomen: Pijn. Je kunt proberen de blaar te openen door warme kompressen op de blaar te leggen en direct daarna je baby aan te leggen. Geeft dit geen verlichting, neem dan contact op met je lactatiekundige of huisarts.

Verstopt melkkanaal

Dit is een melkkanaal dat niet goed geleegd is en daardoor verstopt raakt.

Symptomen: Een gevoelige plek, een rode of pijnlijke knobbel in de borst zonder koorts. Wanneer een melkkanaal niet goed geleegd wordt en de verstopping blijft, kan er een borstontsteking ontstaan. Het goed legen van de borst is in dit geval erg belangrijk.

Borstontsteking(Mastitis)

Ontsteking van de borst.

Symptomen: Een gevoelige plek of knobbel in de borst die gepaard gaat met koorts, pijn of griepachtige symptomen (moe, spierpijn) Het goed legen van de borst is erg belangrijk maar neem ook contact op met je lactatiekundige of huisarts.

Wat onze klanten zeggen

  • Riv

    “Ontzettend leuke dagen gehad eerst met Bonnie en toen met Angela! Beide zeer gezellig...”

    - Trotse ouders van Riv

  • Sanne

    “Wij waren het keuzegezin en hebben een erg fijne kraamweek gehad met en dankzij...”

    - Trotse ouders van Sanne

  • Josephien

    “We hadden aan Jasmijn een heel fijne hulp! Ze paste zich echt aan aan...”

    - Trotse ouders van Josephien