<Borstvoeding

Borstvoedingvoorlichting

We organiseren informatieavonden over borstvoedingvoorlichting in de eerste dagen na de geboorte van je baby. Deze avonden worden verzorgd door een borstvoedingscoach van Kraamzorg Het Groene Kruis.

Rol van de partner

Je partner speelt een belangrijke rol bij het stimuleren en in stand houden van de borstvoeding maar vaak zijn veel mensen zich hier niet bewust van. We willen jou en je partner van harte
uitnodigen om deel te nemen aan onze borstvoedingvoorlichting, waarbij we je tips geven om de start van de borstvoeding zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Moeders die steun en bevestiging
krijgen van hun partner, geven langer en met meer plezier borstvoeding.

Meld je aan voor onze voorlichtingsavonden

Wanneer je je bij ons inschrijft voor kraamzorg, ontvang je uitgebreide informatie over de voorlichtingsavonden. De informatiebijeenkomst over borstvoeding kun je het beste bezoeken in de periode van je zevende tot en met je negende zwangerschapsmaand.

Een goede voorbereiding op je borstvoedingsperiode maakt dat je stevig in je schoenen staat bij de start van de borstvoeding. En goede begeleiding maakt dat je op een natuurlijke manier langer je kindje borstvoeding kunt geven. Je omgeving heeft hierin ook een belangrijke rol. Het is goed ze hierbij te betrekken. Vanuit het Borstvoeding Expertisecentrum willen we je graag helpen bij de voorbereiding en wanneer je hulp nodig hebt, begeleiden we je graag bij de start van jullie borstvoedingsperiode, in het kraambed, maar ook daarna om je zo te helpen de borstvoedingsperiode díe duur te geven die bij jou en je kind in jullie omgeving past.

Bekijk onze agenda voor een overzicht van de voorlichtingsavonden over borstvoeding. Hier zie je ook hoe je je kunt aanmelden voor een voorlichting.

Baby op moeder - Kraamzorg Het Groene Kruis

Tips

Je baby aan de borst

Je hoeft je borsten niet voor te bereiden op het geven borstvoeding: dat doet Moeder Natuur al voor je. Heb je in het verleden een borstoperatie gehad of heb je om een andere reden twijfels? Neem dan contact op met je verloskundige, huisarts of een lactatiekundige. We raden je in ieder geval aan om je goed te informeren over de mogelijkheden om borstvoeding te geven.

Rooming-in

Deskundigen adviseren dat moeder en baby 24 uur per dag in dezelfde ruimte verblijven. Dit heet ‘rooming-in’. Het voordeel hiervan is dat je de eerste hongersignalen van je baby sneller herkent. Als je kindje honger heeft, wordt het langzaam wakker en zal het met de lipjes smakken en op de knuistjes gaan sabbelen. Huilen is vaak een (te) laat hongersignaal.

Vraag en aanbod

Borstvoeding werkt op basis van vraag en aanbod. Hoe vaker je je baby aanlegt, hoe sneller je melkproductie op gang zal komen en hoe beter de melkproductie op gang blijft. Op sommige momenten van de dag wil je baby vaak achter elkaar kleine beetjes drinken. Dit noemen we clustervoeding. Je kunt hier onzeker door worden, omdat je het gevoel kan krijgen dat je onvoldoende voeding hebt. Deze onzekerheid is niet nodig! Clustervoedingen zijn heel normaal: je baby vraagt er meestal ’s avonds om. Na een aantal weken is het vraag- en aanbodsysteem beter op elkaar afgestemd. Het is dan goed om naar je baby te blijven kijken en luisteren, ook ’s nachts.

Colostrum en het op gang komen van de borstvoeding

De eerste dagen na de bevalling maak je colostrum aan: dit is gele, dikke melk en de eerste melk die je kindje krijgt. Je baby krijgt zoveel colostrum als het op dat moment nodig heeft. Colostrum bevat heel veel antistoffen: het is daarom erg belangrijk om je baby de eerste dagen zo vaak mogelijk aan te leggen, zodat het al het beschikbare colostrum binnenkrijgt. Het is beslist niet zo, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, dat de baby de eerste dagen helemaal geen melk krijgt. Rond de derde/vierde dag zal de melkproductie op gang komen en zal het colostrum overgaan in ‘gewone’ borstvoeding. Je zult merken dat je borsten vanaf dan voller worden.

Het op gang houden van de borstvoeding

Door te voeden op verzoek blijft de melkproductie op gang.  Als je kindje voldoende urine- en ontlastingluiers produceert, voldoende groeit en een tevreden indruk maakt, kun je ervan uitgaan dat je voldoende melk hebt.

Hoe lang duurt de borstvoedingsperiode?

De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie), Unicef, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Voedingscentrum adviseren om de baby zes maanden uitsluitend borstvoeding geven. Jij en je baby kunnen dan volop genieten van de voordelen van borstvoeding. Ook na die zes maanden kun je je baby borstvoeding blijven geven. Borstvoeding blijft altijd een meerwaarde houden voor je kindje, ook als het ouder is dan zes maanden.

 

Wat onze klanten zeggen

  • Riv

    “Ontzettend leuke dagen gehad eerst met Bonnie en toen met Angela! Beide zeer gezellig...”

    - Trotse ouders van Riv

  • Sanne

    “Wij waren het keuzegezin en hebben een erg fijne kraamweek gehad met en dankzij...”

    - Trotse ouders van Sanne

  • Josephien

    “We hadden aan Jasmijn een heel fijne hulp! Ze paste zich echt aan aan...”

    - Trotse ouders van Josephien