<Home

Is kraamzorg verplicht?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje.

Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg. Dat kunnen financiële redenen zijn of je twijfelt over het belang van de kraamzorg. Je kan al een andere vorm van zorg hebben waardoor je denkt dat de zorg gaat overlappen of je hebt een negatieve ervaring met kraamzorg gehad. Om je twijfels en zorgen weg te nemen, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet wat de meerwaarde van kraamzorg is. En hoe zit het precies met het aantal uren kraamzorg en de vergoeding?

Kraamzorg: vergoeding en aantal uren

Standaard krijg je vanuit je basis zorgverzekering 49 kraamzorguren vergoed als je borstvoeding geeft. Dit zijn 45 uren als je kunstvoeding gaat geven. De uren worden verdeeld over acht dagen. Het kan zijn dat je door omstandigheden langer zorg nodig hebt, dat gaat dan altijd in overleg met jou en je verloskundige of huisarts. Je betaalt voor de kraamzorg een eigen bijdrage per uur. Kraamzorg Het Groene Kruis geeft volledige zorg.

Meerwaarde van de kraamzorg

Is kraamzorg verplicht? Nee, maar het heeft zeker een meerwaarde. De geboorte van een kindje is een bijzondere en ingrijpende gebeurtenis in je leven. Vooral bij een eerste kindje is alles nieuw, je hebt er ineens de zorg bij voor een klein mensje. Naast dat je heel veel liefde voelt, kunnen jij en je eventuele partner je ook soms onzeker voelen: doen we het wel goed, wat heeft ons kindje nodig etc. Daar komt de deskundigheid van de kraamverzorgenden om de hoek kijken.
Inschrijven kraamzorg

Medische achtergrond
Al onze kraamverzorgenden hebben een medische achtergrond en worden continue bijgeschoold. Na de bevalling houdt de kraamverzorgende de gezondheid van jou en je kindje goed in de gaten en signaleert als er iets fout gaat. Ze kan dan direct in overleg gaan met je verloskundige of huisarts.

Is kraamzorg verplicht

 

Voorlichting
Naast de medische controles, geeft de kraamverzorgende ook veel voorlichting, tips en adviezen over onder andere de verzorging van je kindje en voeding. Vanuit ons Borstvoeding Expertisecentrum, kunnen we zelfs lactatiekundigen en borstvoedingscoaches inschakelen voor extra ondersteuning bij borstvoeding.

Kraamzorg voor het hele gezin
Ook zorg voor een goede hygiëne valt binnen het takenpakket van je kraamverzorgende waaronder het verschonen van het sanitair en de bedden, stofzuigen en wassen. Alles om jou en de rest van het gezin meer rust en tijd te geven om te genieten van je kindje.

Kraamzorg afgestemd op jouw situatie
Een aantal werkzaamheden behoort tot de verplichte taken van de kraamzorg. Denk bijvoorbeeld aan de dagelijkse medische controles bij jou als kraamvrouw en je/jullie kindje. Hoe de kraamweek er verder qua invulling uit gaat zien, gaat ook altijd in overleg met jou/jullie: kraamzorg afgestemd op jullie wensen! Daarnaast streven we naar een vaste kraamverzorgende tijdens jouw kraamtijd.

Wat onze klanten zeggen

  • Noah

    “Daar kwam dan de laatste kraamdag… lieve Marilyn wat een geweldige laatste kraamweek hebben...”

    - Trotse ouders van Noah

  • Elise

    “Saskia heeft ons ontzettend goed begeleid de eerste week met onze lieve dochter. Wat...”

    - Trotse ouders van Elise

  • Bo

    “Wij hebben een enorm fijne kraamtijd gehad met Auktje! Een hele gezellige week, waarin...”

    - Trotse ouders van Bo