Kraamzorg in coronatijd
07-04-2020“In deze corona crisis ben ik bevallen van onze derde zoon. Ook al ben ik zelf kraamverzorgende, ook ik heb in deze belangrijke eerste week hulp nodig. De controles die een kraamverzorgster dagelijks uitvoert zijn namelijk van cruciaal belang. Controles die ineens een andere lading krijgen wanneer er wordt geadviseerd om zo min mogelijk tot geen fysiek contact te hebben. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden en was mijn kraamverzorgster Manon creatief in de uitvoering ervan. De belangrijkste fysieke controles bij de kraamvrouw (moeder) zijn: temperatuur en pols, de baarmoederstand en het bekijken van eventuele hechtingen. Dit laatste gebeurt altijd (ook buiten corona om),met handschoenen aan. De andere controles deed ze nu ook met handschoenen aan. We spraken af dat als ik bijvoorbeeld zou moeten hoesten, ik mijn hoofd van haar weg zou draaien en andersom. Overige belangrijke controles konden we mondeling met elkaar bespreken. Denk aan bloedverlies, het opgang komen van de ontlasting en bijvoorbeeld het benoemen van pijn, mijn mentale herstel en het nabespreken van de bevalling.
Wat betreft de controles van de baby en het helpen bij de borstvoeding, werd de uitdaging iets groter. Nou worden kraamverzorgenden opgeleid om zoveel mogelijk met de handen op de rug bij te sturen in een gezin, zodat een gezin aan het einde van de kraamweek de zorg voor de baby geheel zelf onder de knie hebben. Deze corona crisis is hiervoor eigenlijk een hele mooie ‘scholing’. Manon, mijn kraamverzorgster, overlegde veel met ons, zodat we samen tot goeie oplossingen konden komen. Manon zorgde voor de weegschaal en de adviezen/tips. Het wegen, temperaturen, verschonen, maar ook het badderen van de baby deed mijn partner en nadat ik mij fysiek beter voelde kon ook ik hiermee helpen. Hartstikke leuk om je eigen kindje te wegen en in bad te doen!
Als er bijzonderheden waren, dan had Manon telefonisch contact met de verloskundige, zij is namelijk medisch verantwoordelijk voor zowel moeder als baby, maar komt in principe niet langs tijdens de coronacrisis.
Het helpen bij de voeding, in ons geval borstvoeding, deed Manon met een pop. De handelingen, het aanleggen van de baby, kon ze zo heel mooi voor doen en verder vertelde ze er veel bij. Ze zat aan het einde van ons bed en zo coachte ze ons. Dit werkte voor ons erg goed.
De grootste uitdaging deze kraamweek waren de twee trotse grote broers. De oudste van vijf konden we uitleggen dat hij geen fysiek contact kon hebben met Manon. Maar een spelletje spelen op anderhalf meter afstand lukt best! Ook ging Manon regelmatig even met de kinderen naar buiten, waar je automatisch al iets meer afstand creëert. Manon wist de jongste eigenlijk altijd goed te ontlopen, al klinkt dat erger dan het is. Denk aan dansen. Vrolijk danste Manon om hem heen.
Kraamvisite mag niet komen wanneer de kraamverzorgster aanwezig is, maar dit vonden wij geen punt. Zo hadden we zelf alle tijd om aan de nieuwe baby en nieuwe gezinssituatie te wennen en er ook vooral van te genieten. Hij blijft nog wel even. Dat knuffelen met opa’s, oma’s, ooms en tantes komt wel. Zo net geboren, knuffelen ze toch het liefste alleen met hun mama en papa. Ondanks deze corona crisis, hebben wij een hele fijne en waardevolle kraamweek gehad. Met veel overleg, goede gesprekken, tips/adviezen en wat liefde op afstand, coachte Manon ons klaar voor ons nieuwe gezinsleven met vijf.”
Laura, kraamverzorgende en net bevallen van haar derde zoon.