Het kan zijn dat je niet op een natuurlijke manier kunt/mag bevallen maar dat je bevalt van een (geplande) keizersnede. Maar hoe zit dat dan precies met kraamzorg na een keizersnede? Krijg je dan meer of minder uren omdat je langer in het ziekenhuis moet liggen? Hieronder leggen wij het voor je uit.
Kraamzorguren standaard
Wanneer je borstvoeding geeft, dan krijg je standaard 49 uren kraamzorg (basisverzekering). Geef je kunstvoeding, dan zijn dit er 45. De uren worden meestal verdeeld over acht dagen. De uren kraamzorg na een keizersnede zijn vaak anders. Het kan zijn dat jij en/of je kindje langer in het ziekenhuis moet/moeten blijven. Wat betekent dat dan voor de kraamzorguren die je thuis krijgt?
Uren kraamzorg na een keizersnede
Wanneer je langer in het ziekenhuis moet liggen, worden er in principe uren van je kraamzorguren thuis afgetrokken. Echter, ook thuis moet je nog herstellen van de keizersnede en ben je van nog niet in staat om de zorg voor je kindje en andere (huishoudelijke taken) weer volledig zelf op te pakken.
Indicatie uren
Tijdens de intake kraamzorg, tussen week 21 en 25 van je zwangerschap, volgt een eerste indicatie voor het aantal kraamzorguren. Maar na de bevalling, aan het begin van de kraamperiode, kan het zijn dat het aantal uren bijgesteld moet worden. Bijvoorbeeld na een keizersnede. Jouw kraamverzorgende gaat dan in overleg met je verloskundige of huisarts om te kijken of meer uren nodig zijn. Let op: de mogelijkheid van extra uren geldt alleen als je binnen 10 dagen vanaf de geboorte weer thuiskomt.
Extra uren kraamzorg na een keizersnede
Hoeveel uren extra je krijgt hangt af van jouw specifieke situatie. Wil je meer weten hierover. Check dan het Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg. Uiteraard is het ook altijd mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor extra kraamzorg (uren) na je bevalling. Je zorgverzekeraar kan je hierover informeren.