<Kraamzorg

Aantal uren kraamzorg

De kraamverzorgende en je verloskundige of huisarts beoordelen, uiteraard samen met jou, het aantal uren kraamzorg dat nodig is:

Aanvragen kraamzorg

De vaststelling van het aantal kraamzorguren gebeurt aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP). Het LIP voorziet in zorg op maat. Deze beoordeling is tijdens drie momenten:

  • tijdens de intake;
  • kort na de bevalling door de kraamverzorgende in overleg met de verloskundige en/of huisarts;
  • op de derde of vierde dag van de kraamtijd door de kraamverzorgende in overleg met jou en met de verloskundige en/of huisarts.

Hoe lang je kraamverzorgster blijft, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Wanneer je borstvoeding geeft, dan krijg je standaard 49 uren kraamzorg->volledige zorg. Deze uren zijn verdeeld over acht dagen. Geef je kunstvoeding, dan zijn dit 45 uren. Als je de negende en tiende dag van je kraamtijd nog zorg nodig hebt, dan stelt de verloskundige/huisarts hiervoor de indicatie. Een voorbeeld van een situatie waar wellicht meer zorg nodig is, is kraamzorg na een keizersnede. Wij hebben een contract met alle zorgverzekeraars zoals Zilveren Kruis en VGZ zodat de kraamzorg altijd vergoed wordt door de zorgverzekering,

 

Aantal uren kraamzorg

Aantal uren kraamzorg bij tweeling

Wanneer je een tweeling krijgt, mogen we je in ieder geval twee uur per dag extra zorg geven. Ook heb je recht op zorg tot en met de tiende dag!

Bijzondere kraamzorg

Ook in bijzondere gevallen kun je thuis een aantal uren kraamzorg krijgen. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Voorbeelden van bijzondere kraamzorg zijn:

  • als je kindje in de couveuse heeft gelegen;
  • als je kindje na adoptie bij je thuiskomt;
  • als je na de tiende dag extra kraamzorg nodig hebt.

Neem hiervoor contact op met onze klantenservice (050) 366 64 22. Dit kan iedere werkdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Couveuse nazorg

Het kan voorkomen dat je kindje na de geboorte een periode in de couveuse ligt. Wanneer je vervolgens naar huis mag heb je, afhankelijk van de voorwaarden van de zorgverzekeraar, nog recht op kraamzorg: uitgestelde kraamzorg kan gegeven worden vanaf de tiende dag tot maximaal drie maanden na de bevalling. Het hangt van je verzekering af wat je vergoed krijgt voor couveuse nazorg. Je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

Kraamzorg bij adoptie

Ook als je een kindje geadopteerd hebt, kun je bij Kraamzorg Het Groene Kruis terecht. Wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt, krijg je adoptiezorg vaak vergoed. Je zorgverzekeraar kan je hierover informeren

Kraamzorg bij miskraam of overleden kindje

Niets kan je voorbereiden op het verlies van je kindje. Alles loopt anders dan verwacht en een moeilijke en verdrietig periode volgt.  Krijg je ook kraamzorg als je kindje overlijdt Ook als je kindje is overleden heb je recht op kraamzorg. Of je dit wilt, bepaal je uiteraard zelf. Het kan fijn zijn iemand om je heen te hebben die ervaring heeft met het verlies van kinderen. Onze kraamverzorgende kan je emotioneel bijstaan maar je ook helpen met huishoudelijke taken en de zorg van je eventuele andere kinderen. Bij een zwangerschap van 18 weken heb je al recht op kraamzorg. Je zorgverzekeraar kan je vertellen hoeveel uren kraamzorg je vergoed krijgt.

Aantal uren kraamzorg bij een pleegkind

Ook bij een pleegkind heb je recht op kraamzorg. Het moet dan wel gaan om de verzorging in de kraamperiode aansluitend op de geboorte waarbij de dagen dat het kindje in het ziekenhuis heeft gelegen, verrekend worden. Het kan zijn dat je minder uren kraamzorg krijgt omdat je pleegmoeder zelf geen verzorging nodig hebt of dat je meer uren krijgt omdat blijkt dat je kindje extra verzorging nodig heeft.

Wanneer komt de kraamverzorgster?

Kraamzorg begint al bij de geboorte. Jouw kraamverzorgster verleent assistentie bij de bevalling waar mogelijk en gaat na de bevalling direct met je mee naar huis. Mocht er geen kraamverzorgende aanwezig zijn tijdens de bevalling, dan komt de kraamverzorgster rond het tijdstip dat jullie naar huis komen naar het ziekenhuis voor een zogenaamde warme overdracht, helpt ze met de laatste voorbereidingen voor vertrek naar huis en gaat ze vervolgens met jullie mee.

Wat onze klanten zeggen

  • Noah

    “Daar kwam dan de laatste kraamdag… lieve Marilyn wat een geweldige laatste kraamweek hebben...”

    - Trotse ouders van Noah

  • Elise

    “Saskia heeft ons ontzettend goed begeleid de eerste week met onze lieve dochter. Wat...”

    - Trotse ouders van Elise

  • Bo

    “Wij hebben een enorm fijne kraamtijd gehad met Auktje! Een hele gezellige week, waarin...”

    - Trotse ouders van Bo