<Blog

Wat betekent kraamzorg?

08-01-2018

Zwanger? Gefeliciteerd! Een spannende en bijzondere tijd breekt aan. Ook een hectische tijd waarin je veel zaken moet regelen. Kraamzorg bijvoorbeeld. Kraamzorg Het Groene Kruis, dé kraamzorgspecialist van het noorden.

Maar wat is kraamzorg precies en wat kun je van een kraamverzorgster verwachten?

Kraamzorg begint al bij de geboorte. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige of huisarts bij de bevalling. Ze is er dus vanaf het eerste moment bij voor advies en begeleiding tijdens de geboorte van jullie kindje. Je baby zelfstandig kunnen verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer oppakken is het doel van kraamzorg. Maar genieten van je kindje, lekker tot rust komen en een beetje verwend worden is volgens de kraamverzorgsters van Kraamzorg Het Groene Kruis minstens zo belangrijk!

Maar wat doet een kraamverzorgster nog meer?

De kraamverzorgster heeft een medische achtergrond. Die medische zorg is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van haar taken. De kraamverzorgster houdt, na de bevalling, de gezondheid van jou en je kindje goed in de gaten. Dit doet zij door dagelijkse medische controles. De kraamverzorgster heeft hierbij een belangrijke signaleringsfunctie: wanneer iets niet goed gaat, ziet zij dat en zij overlegt dan direct met jou en je verloskundige en/of huisarts over eventuele problemen.

De kraamverzorgsters krijgen continu bijscholing en kunnen je voorlichting, tips en adviezen geven over babyverzorging, borst- en flesvoeding. Ook helpt ze je met het geven van de voeding. Daarnaast leert ze jou en je eventuele partner hoe je je baby het beste kunt verzorgen. Ook eventuele broertjes en zusjes worden hierbij betrokken. De kraamverzorgster is er voor het hele gezin.

Binnen de kerntaken van kraamzorg valt ook zorg voor een goede hygiëne ter voorkoming van infecties. Daarom verschoont de kraamverzorgster regelmatig jullie bed en het wiegje van jullie baby. Denk hierbij ook aan de dagelijkse schoonmaak van het sanitair.

Om jou rust te geven voor herstel en tijd voor je baby, neemt de kraamverzorgster, in overleg met het gezin, ook een aantal huishoudelijke taken over. Bijvoorbeeld de was en stofzuigen. Voor het herstel na de bevalling is gezonde voeding heel belangrijk. Je kraamverzorgster helpt je hiermee door het klaarmaken van je dagelijkse portie fruit en een gezonde lunch.

Zij is er ook voor emotionele steun.

Bij Kraamzorg Het Groene Kruis vinden we het vooral belangrijk van jou en je eventuele partner te horen wat je van de kraamzorg verwacht en wat je belangrijk vindt, zodat zij jou en je gezin de kraamzorg kunnen geven die bij jullie past!

De kraamverzorgsters van Kraamzorg Het Groene Kruis staan 24/7 voor jullie klaar!

Wat betekent kraamzorg

Wat onze klanten zeggen

  • Noah

    “Daar kwam dan de laatste kraamdag… lieve Marilyn wat een geweldige laatste kraamweek hebben we van jou mogen hebben…...”

  • Elise

    “Saskia heeft ons ontzettend goed begeleid de eerste week met onze lieve dochter. Wat komt er veel op je...”

  • Bo

    “Wij hebben een enorm fijne kraamtijd gehad met Auktje! Een hele gezellige week, waarin wij alle 4 super verzorgd...”

Ontdek onze cursussen